Het heren 1 volleybalteam van GAV Unitas uit Usquert, dat uitkomt in de hoogste poule van de Noordelijke Volleybal Competitie, heeft afgelopen donderdagavond in een thuiswedstrijd tegen VT-Martinistad uit Groningen het kampioenschap van 2015 behaald.

Afgelopen donderdagavond stond er voor het heren 1 volleybalteam van GAV Unitas uit Usquert een zeer belangrijke thuiswedstrijd op het programma. GAV Unitas kon bij een 3-0 overwinning op de Groninger volleybalploeg VT-Martinistad, in eigen huis kampioen worden.

De titel die vorig jaar ook al gepakt werd door de Usquerders, moest dus worden geprolongeerd zogezegd. In een goed gevulde sportzaal met toeschouwers begon men aan de eerste set. Een alert GAV Unitas betrad het veld en stond goed te spelen, ondanks dat de pass in het begin van de set niet goed aankwam bij de spelverdeler.  Bij de gasten uit Groningen kon men niet bespeuren dat men vol voor de punten ging. Alertheid was er in het begin niet geheel. Veelal ontstaan er tussen beide aan elkaar gewaagde ploegen spannende wedstrijden gedurende de competitie, maar nu leek de fut er een beetje uit bij de Stadjers.

De thuisploeg kon de eerste set dan ook met gemak naar zich toe trekken met een setstand van 25-15. De overwinning kwam dichterbij voor de Usquerders en dus ook de druk. Dat speelde in de tweede set meer mee in het spel van GAV Unitas. Nu lag de pass wel iets beter bij de Usquerders, maar ging VT-Martinistad iets degelijker spelen. Zij kwamen iets beter door met hun aanvallen. Toch stond er op bepaalde momenten in de strijd een goed blok opgesteld bij de thuisploeg. De tweede set kon men binnen halen met 25-22. De derde set zou ondanks de al gewonnen wedstrijd, wel uitmaken voor het aanstaande kampioenschap.

Als men deze zou verliezen kon men nog niet als zodanig betiteld worden deze avond. Het was dus zaak voor het team alles op alles te zetten om niets meer aan het toeval over te laten. Er moest gewonnen worden om nu kampioen genoemd te mogen worden. De derde set had trainer Johan Dob wat vers bloed opgesteld. Twee spelerswissels moest het team weer wat extra’s brengen. Toch ging de laatste set wat moeizaam van start, maar men kon  snel orde op zaken stellen. Beide ploegen bleven wat het niveau van het spel betreft wel ondermaats. VT-Martinistad kon ook in deze laatste set geen roet meer in het eten gooien van de Usquerders. Ook deze set werd redelijk gemakkelijk gewonnen door GAV Unitas met een setstand van 25-19. Al met al een niet te moeilijke overwinning voor de thuisploeg.

Na de wedstrijd werden er de nodige plichtplegingen uitgevoerd, zoals dat betaamt bij een kampioenschap. Uit handen van GAV Unitas bestuurslid Marian Bakker werd er aan iedere speler een roos uitgereikt met de daarbij behorende fles met bubbels. Het team deed onder het toeziend oog van het publiek zich tegoed aan de alcoholische versnapering. Uit handen van de NVC penningmeester Diana Haan, kreeg men de welgemeende felicitaties en de NVC wisselbokaal uitgereikt. Voor de tweede achtereenvolgende keer blijft deze beker dus in Usquert. Nadien kon men onder het genot van een hapje en een drankje genieten en napraten in de kantine van het dorpshuis. Het team heeft onderling uitgesproken, hopelijk in dezelfde samenstelling, weer een gooi te doen naar het kampioenschap van 2016. 

GAV Unitas kampioen NVC 2015