Vrijdag 8 juli was in het dorpshuis van Usquert de uitreiking van de prijs voor de “Held van de Leefbaarheid”.
De prijs werd uitgereikt door Statenleden Marieke Bootsma en Henk Hensen van de SP aan Ria van Berkel en Piet Smit.
Zij kregen van de 27 genomineerden de meeste stemmen.

Piet Smit: Iemand die zonder eigenbelang klaar staat voor anderen. Volgens veel mensen was het dorpshuis nooit afgekomen zonder zijn inzet. In plaats van een financieel drama en een groot gat in de grond achter te laten heeft hij Usquert een prachtig dorpshuis gegeven. Waar anderen het niet meer zagen gebeuren, hield hij vol. Daarom heeft hij veel werk alleen moeten doen. Door zijn gezondheid is hij de afgelopen tijd minder in beeld geweest. Onmisbaar, een alleskunner, een echte held. Dat is een kleine greep uit de titels die hij toebedeeld krijgt.

Ria van Berkel: De postbode, ze brengt de post door weer en wind. Altijd even tijd voor een praatje, als ze mensen kan helpen doet ze dat, want dat vindt ze vanzelfsprekend. Natuurlijk heeft ze ook een koekje voor de hond op zak. Ze wordt een super-mens genoemd, een held en onmisbaar voor het dorp. Ze fietst met de standaard uit. Volgens sommigen gevaarlijk, handig volgens haarzelf, want dat scheelt tijd.

De prijsuitreiking was een avond waarbij de winnaars en vrijwilligers in het zonnetje gezet zijn. Een avond vol verassingen: een serenade van plaatselijke muziekvereniging Boreas, een gedicht van E. Schollema over helden en als afsluiter muziek van de band Heavy Clay.

De SP heeft er in de provincie voor gezorgd dat er een Leefbaarheidsfonds is gekomen. Het fonds is bestemd voor alle gemeenten, maar vooral voor de gemeenten die met leegloop te maken hebben. Voor individuele indieners is er ook de mogelijkheid een beroep hierop te doen. Er is 22 miljoen euro gereserveerd voor projecten die bijdragen aan een fijne leefomgeving. Vorige maand hebben alle Statenleden meegedaan aan de Meldweek Leefbaarheid en daar zijn mooie initiatieven uit naar voren gekomen.  

Naast dit leefbaarheidsfonds wil de SP ook vrijwilligers in het zonnetje zetten. Dit gebeurt via de “Held van de Leefbaarheid”. Voorheen vond dit ook al plaats in Zuidhorn, Onderdendam, Adorp, Tjuchem, Heiligerlee, Loppersum en Bareveld. 

image001