Om bewoners eraan te herinneren dat Nederland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrede en vrijheid leeft gaan op 5 mei hardlopers van Eemsmond Runners alle dorpen in de gemeente Eemsmond door terwijl ze het bevrijdingsvuur bij zich dragen. Kinderen en andere belangstellenden kunnen stukken meerennen. Tijdens korte stops worden op bijna twintig plaatsen vredesduiven opgelaten.

De tocht is de voortzetting van een gevestigde traditie. Al vijf maal eerder rende de loopgroep uit Uithuizermeeden een bevrijdingsvuurestafette, twee maal vanuit Wageningen en drie maal vanuit Groningen. Dat de estafette nu volledig binnen de gemeente Eemsmond blijft, is nieuw. 'In eerdere jaren zijn we wel in verschillende dorpen gefinisht maar we kwamen nooit overal', vertelt Bert Holsteijn, een van de organisatoren. 'Dat willen we dit jaar wel doen. Het kan nu ook nog. In 2019 zijn we "Het Hogeland" en ziet de gemeente er heel anders uit.'

Start en finish zijn dit jaar in de thuishaven van de loopgroep, Uithuizermeeden. Maar het bevrijdingsvuur komt niet daar vandaan. 'Welnee, dat zou nep zijn', vindt Holsteijn. 'Wij nemen dat vuur serieus. Voordat we starten halen we het op. We onderscheppen het bij collega-lopers uit Oldambt, die het in de nacht van 4 op 5 mei uit Wageningen halen. Dan nemen we het in de auto mee naar onze eigen start.'

20170406 routeKaart

Die start is om acht uur 's morgens bij het oorlogsmonument aan de Vlasakker in Uithuizermeeden. Gemeentebestuur en waarschijnlijk ook de provincie verlenen medewerking. Van beide overheden verwacht de loopgroep een bijdrage in de kosten.

De lopers gaan vanuit Uithuizermeeden eerst naar het Wellington-monument bij de Noordkaap, dat pas in augustus 2015 is onthuld. Achttien kilometer en vijf dorpen verder is er de stolperstein in Oldenzijl, die ook dateert uit 2015. In alle dorpen, en meestal bij een oorlogsmonument, is er een korte pauze waarin een vredesduif wordt opgelaten. Leden van de loopgroep die zelf duiven houden zorgen er voor dat steeds een duif aanwezig als de estafettelopers arriveren.

Zeven dorpen in de gemeente Eemsmond hebben een of meer basisscholen. De loopgroep heeft in elk van die dorpen een 'opstaplocatie' aangewezen voor kinderen en anderen die vanaf dat punt willen meerennen naar de plek in het dorp waar weer de duif  het luchtruim kiest. Het is voor Eemsmond Runners een traditie geworden kinderen actief te betrekken bij bevrijdingsvuurestafettes. Holsteijn: 'We zien dat als een aanvulling op hoe ze op school met oorlog en vrede bezig zijn. Veel volwassenen bereiken we ook juist via de kinderen. En natuurlijk wordt de estafette groter en kleurrijker als er her en der mensen meelopen die onze gast zijn.' Hoeveel leden van de loopgroep precies mee zullen lopen kan Holsteijn niet zeggen. 'Dit jaar is 5 mei een gewone werkdag voor de meeste mensen, dat heeft veel invloed. We onderzoeken nog hoe het precies ligt. Maar we gaan er van uit dat er op elk moment toch wel een klein groepje op de been is, met minstens een begeleidende fietser en volgauto.'

De volledige route is zeventig kilometer lang. Route, opstaplocaties en tijdstippen van de doorkomsten door de dorpen zijn te bekijken op of via http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1943410 en http://www.eemsmondrunners.nl/node/458. Een samenvatting staat onder dit bericht.

Er zijn veel bijzondere punten aan te wijzen. Zo vormen Garsthuizen en Startenhuizen een soort tweelingdorp waarvan maar een deel bij Eemsmond hoort. De loopgroep wil het dorp toch meenemen en een klein stukje van de route ligt daardoor in de gemeente Loppersum. In het nabije Eppenhuizen is er geen weg rondom de kerk maar laat een bewoner de lopers over particuliere grond lopen. In Warffum en Usquert gaan de lopers langs activiteiten van het Oranjecomité en een braderie.

Kort na vijf uur in de middag bereikt het bevrijdingsvuur het eindpunt van de route, het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden. De verwachting is dat er rond die tijd een flinke groep estafettelopers zal zijn, aangevuld met kinderen en volwassenen van buiten de loopgroep. De groep draagt het vuur over aan het bestuur van de gemeente Eemsmond, dat de laatste duif van de dag oplaat.

Overzicht van start, doorkomsten en finish, met tijdstip

START: Uithuizermeeden (monument Vlasakker) 8.00u.

DOORKOMSTEN: De Noordkaap (Wellington-monument) 9.12u; Oudeschip (splitsing Dijkweg en Derk Luddesweg) 10.04u; Oosteinde (tegenover Ekamper, Radsweg) 10.21u; Roodeschool (dorpshuis Nieuw Calvaria, Hooilandseweg 18) 10.39u; Oosternieland (omgeving Oosternielandsterweg 36) om 11.04u; Oldenzijl (stolperstein Oldenzijlsterweg 4, voorbij dorpshuis Lutje Brussel op nr. 8) 11.36u, Garsthuizen 12.03u, Startenhuizen 12.10u, Eppenhuizen (kerk, Eppenhuizerweg 6) 12.28u, Zevenhuizen 12.34u, Zandeweer (begraafplaats Onnemaweg) 12.45u, Doodstil 12.51u, Rottum ('t Hoeske van Tais Joaptje, Kloosterweg 17) 13.18u, Kantens (monument tegenover ingang dorpshuis, Kerkstraat 7) 13.43u, Stitswerd (kerk en jeud-de-boulesbaan, Stitswerderweg) 14.08u, Warffum (Broekemamonument, B.H. Broekemastraat) 15.02u, Warffum (begraafplaats Noorderstraat) 15.10u, Usquert (monument bij Berlagehuis Raadhuisstraat 3) 15.55u, Usquert (begraafplaats achter Raadhuisstraat 3) 16.00u, 't Lage van de Weg 16.27u, Uithuizen (monument bij gemeentehuis, Kerkplein) 16.38u.

FINISH: Uithuizermeeden (Johan van Veenplein) 17.05u.

Overzicht van opstaplocaties, met tijdstip:

ROODESCHOOL: Goudgewas (Hooilandseweg 72), 10.15u

ZANDEWEER: noordelijke rand bos Molenhorn naast Rondweg/N999 (einde bospad), 12.25u

KANTENS: fietspad bij Usquerderweg 11, 13.25u

WARFFUM: hoek Stationsweg/Havenstraat (beeld Gronings Paard), 14.40u

USQUERT: brandweerkazerne, Wadwerderweg 85, 15.35u

UITHUIZEN:  Jacobuskerk, Hoofdstraat-West 85, 16.15u

UITHUIZERMEEDEN: De Mieden, Hoofdstraat 61a, 16.45u