FILMPROGRAMMA

Vrijdag 26 oktober

20:00 Dorpsfilm Moi Eemsmond, Mooi Usquert

Een film gemaakt met medewerking van Usquerders geboren in de gemeente Eemsmond. Vlogs van nu worden afgewisseld met beeldmateriaal uit de jaren 1990-2018. Onder andere van de diverse evenementen die in Usquert hebben plaatsgevonden.

21:30 Walk the Line

Verenigde Staten/Duitsland 2005. Biografie van James Mangold. Met oa. Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon.

Mooie biopic over Johnny Cash (Phoenix), zijn vroege liedjes, zijn eerste successen, de concerten met beroemde collega’s, zijn mislukte eerste huwelijk, zijn drugs- en alcoholgebruik. Volgens de makers vloeiden alle sores voort uit een traumatische gebeurtenis uit zijn jeugd. Prima rol van Witherspoon als de vrolijke en opgeruimde June Carter, steun en toeverlaat van de getormenteerde Cash. Phoenix zong, heel knap, al zijn liedjes zelf, maar wist zijn Oscarnominatie niet te verzilveren. Witherspoon zong ook, en won haar Oscar wel.

Leeftijd: vanaf 6 jaar

Duur: 136 minuten

Zaterdag 27 oktober

14:00 The Lion King

Verenigde Staten 1994. Animatie van Roger Allers en Rob Minkoff.

Het jonge leeuwenprinsje Simba groeit op in het paradijselijke koninkrijk van vader Mufasa, dromend van de dag dat hij ooit zelf over de savanne zal heersen. Maar dat is buiten Mufasa’s jaloerse broer Scar gerekend, die samen met een bende hyena’s een plan smeed om hem uit de weg te ruimen. Klassieke, met de hand getekende Disney-musical die eigenlijk alles in zich heeft wat je maar kan wensen: van avontuur tot humor (veel flauwe woordgrapjes), romantiek, vrolijke liedjes en hartverscheurend drama. Bekroond met twee Oscars

Leeftijd: alle leeftijden

Duur: 89 minuten

16:00 Rapunzel

Verenigde Staten 2010. Animatie van Nathan Greno en Byron Howard

Als baby wordt prinses Rapunzel door een gemene heks opgesloten in een verborgen hoge toren. Rapunzel heeft namelijk magisch haar, voor de heks een bron van eeuwige jeugd. Veel later wordt de toren ontdekt door de vriendelijke dief Flynn, die de inmiddels 18-jarige heldin begeleidt op haar eerste stappen in de wijde wereld. De twee worden achtervolgd door allerlei onguur gespuis en door het paard Maximus, het leukste personage uit de film. Regelmatig erg geestige Disneyfilm, mooi geanimeerd en met veel vaart verteld. Een aanrader voor jongens en meisjes.

Leeftijd: vanaf 6 jaar

Duur: 100 minuten

19:30 Rabat

Nederland 2011. Roadmovie van Victor Ponten en Jim Taihuttu. Met oa. Nasrdin Dchar (Gouden Kalf), Achmed Akkabi (Chez Nous en Soof 2), Marwan Kenzari (Hartenstraat en Bloedlink).

Nadir, Abdel en Zakaria reizen in een mooie oude taxi vanuit Amsterdam naar Rabat in Marokko, om de wagen af te leveren bij een vriend van de vader van Nadir. Onderweg pikken ze een leuke liftster op, bespreken ze hun plannen voor de toekomst, gaan naar een feest in Barcelona en beleven avonturen met de Spaanse politie. Sterkte roadmovie, voor een prikkie gemaakt, geslaagd dankzij het prima spel van de hoofdrolspelers. Dchar kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol en stal tijdens de prijsuitreiking het hart van weldenkend Nederland met zijn prachtige dankwoord.

Leeftijd: vanaf 12 jaar

Duur: 102 minuten

21:30 The Usual Suspects

Verenigde Staten/Duitsland 1995. Thriller van Bryan Singer. Met oa. Kevin Spacey, Stephen Baldwin en Benicio Del Toro.

Uitstekend geacteerd misdaadverhaal waarin vijf criminelen elkaar in een cel ontmoeten en, voordat ze onschuldig worden vrijgelaten, besluiten te gaan samenwerken. Leiders is de charismatische Keaton. Gaandeweg komen ze in contact met de geheimzinnige meestermisdadiger Keyser Soze. De film, na een met een Oscar bekroond, ingenieus script van Christopher McQuarrie, betekende de doorbraak van acteur Kevin Spacey. Die kreeg ook een Oscar, voor zijn rol als manke ‘Verbal’ Kint, die in een raamvertelling de hele geschiedenis uit de doeken doet aan politieman Kujan.

Leeftijd: vanaf 16

Duur: 106 minuten

Zondag 28 oktober

11:00 Some Like it Hot

Verenigde Staten 1959. Komedie van Billy Wilder. Met oa. Marilyn Monroe, Tony Curtis en Jack Lemmon.

Chicago 1929. Twee werkloze muzikanten (Lemmon en Curtis), zijn getuige van wat later bekend zou worden als de beruchte ‘St. Valentine’s Day Massacre’. Een van de bendeleden van Spats Colombo heeft hen echter opgemerkt. Om aan een gewisse dood te ontsnappen zien ze maar een oplossing: zich als vrouw verkleden en met een meidenorkest mee naar Miami vertrekken. Klassieke komedie, voor spitsvondige dialogen en amusante verwikkelingen. Monroe was nogal in de war tijdens de opnames, kon bijvoorbeeld haar tekst niet onthouden, maar kreeg toch een Golden Globe voor haar rol.

Leeftijd: vanaf 12 jaar

Duur: 120 minuten

14:00 E.T.

Verenigde Staten 1982. Science Fiction van Steven Spielberg. Met oa. Drew Barrymore.

Grootste kassucces uit de filmgeschiedenis -totdat Titanic het record brak- is een even komisch als meeslepend sprookje. Een jongetje neemt een bibberig verdwaald buitenaards wezen in huis, maar moet het verbergen voor onbegrijpende volwassenen. Spielberg’s lofzang op de kinderlijke onschuld en hang naar avontuur bezorgd zelfs de meest sceptische kijker een brok in de keel. Tot vele verontwaardiging werd Spielberg bij de Oscars gepasseerd -ten faveure van Richard Attenboroughs Ghandi- maar er gingen wel prijzen naar Spielberg’s vaste componist John Williams en naar de disciplines geluid en visuele effecten.

Leeftijd: alle leeftijden

Duur: 115 minuten