Afgelopen weekend was het Dorpshuis van Usquert voor één keer omgebouwd tot bioscoop met maar liefst vier zalen. Ook de sporthal was omgetoverd tot bioscoopzaal en was ingericht met een groot scherm. In de drie andere zalen waren historische beelden van Usquert te zien op kleiner formaat. Alle zalen waren sfeervol ingericht met Hollywood-decoratie en kleurige belichting. Ook kon je een selfie maken op de rode loper of op de foto als filmster. Natuurlijk ontbrak de popcornkraam niet!  

Op vrijdagavond vond de feestelijke première van de Dorpsfilm plaats. De opening werd verricht  door wethouder Theo Berends. Hij prees het dorp en de organisatie voor het neerzetten van een bijzonder evenement. Na zijn openingswoord verscheen burgemeester Marijke van Beek geheel in stijl op het grote scherm met een videoboodschap. Ze noemde hoogtepunten van het mooie dorp Usquert die in de Eemsmond-tijd hebben plaatsgevonden zoals de realisatie van het Dorpshuis en een paar van de vele evenementen die er elk jaar worden georganiseerd zoals kermis, wielerrondes en ééns per twee jaar  Monumentaal Usquert.   Ze sloot af met ‘Moi Usquert’.

De Dorpsfilm is geheel tot stand gekomen door medewerking van een groot aantal Usquerders. Geboren Eemsmonders uit de periode vanaf 1990, maakten een persoonlijke vlog over hun leven in Usquert. Deze zijn gemonteerd met fragmenten van evenementen uit diezelfde tijd. De montage is gedaan door oud-Eemsmonder maar wel geboren en getogen Usquerder Jasper Mus.

Met nog veel meer beeldmateriaal op voorraad is het mogelijk gemaakt om een groot deel hiervan weer te bekijken. De historische beelden zijn, mede door een subsidie van de Provincie Groningen, gedigitaliseerd en met hedendaagse apparatuur weer bruikbaar voor vertoning.  Het gehele weekend waren deze oude filmpjes met allerlei activiteiten en gebeurtenissen uit Usquert weer te zien.  Verbazingwekkend hoeveel materiaal er goed bewaard is gebleven en waarbij zoveel herinneringen nu gezamenlijk weer werden opgehaald.

Tijdens het Filmweekend werden ook zeven verschillende bioscoopfilms vertoond in de grote ‘bioscoopzaal’ van het  Dorpshuis. Er was voor elk wat wils! Vele kinderen genoten in de herfstvakantie in eigen dorp van The Lion King,  Rapunzel en E.T.  The Usual Suspect was voor zaterdagavond geprogrammeerd en zondag matinée met  ‘Some like it hot’ in zwart wit met de jonge Marilyn Monroe.  

Het Filmweekend heeft voor veel gezelligheid en inspiratie gezorgd. Er zijn al ideeën om in het Dorpshuis nog eens deze historische films te vertonen en wie weet komen er ook bioscoopfilms op het programma. Usquert kijkt terug op een geslaagd ‘Adieu Eemsmond’ met Moi Eemsmond Mooi Usquert.  

Klik hier voor meer foto's: Usquert viert Adieu Eemsmond met Filmweekend

filmweekend20