Na ruim drie jaar kan de deur van het Berlagehuis in Usquert binnenkort weer open. De asbestvloeren die het monumentale raadhuis op slot hielden, worden vermoedelijk nog voor de zomer gesaneerd.
Eigenaar Hendrick de Keyser heeft donderdag zijn rechtzaak tegen de gemeente Het Hogeland formeel stopgezet nadat die vorige week afkwam met de definitieve vergunning voor de asbestsanering. Het werk wordt nu zo snel mogelijk opgestart.
Eind aan onontwarbaar conflict
De Amsterdamse monumentenvereniging, beheerder van bijna vijfhonderd monumentale panden door heel Nederland, raakte verzeild in een onontwarbaar conflict met de toenmalige gemeente Eemsmond nadat in december 2015 asbestvezels werden aangetroffen in de vloeren van het voormalige raadhuis.
Hendrick de Keyser vroeg vergunning voor een sanering, maar de gemeente weigerde die op grond van een advies van de Raad voor Cultureel Erfgoed. Die betitelde de betreffende vloeren als een onlosmakelijk onderdeel van het ontwerp van architect H.P. Berlage uit 1930. Sanering zou onherstelbare schade veroorzaken.
Deur dicht wegens gezondheidsrisico
Vanwege het gezondheidsrisico van het mogelijk kankerverwekkende asbest gooide de monumentenbeheerder het Berlagehuis op slot. Er volgde een slepende juridische procedure met de gemeente. Pas eind vorig jaar kwamen de partijen tot een akkoord: de vloeren mogen toch worden vervangen door een cementgietvloer met dezelfde kleuren en uitstraling.
Nu de gemeente vergunning van de gemeente definitief is, kan het al aanbestede werk snel beginnen, meldt Lisette Knulst, hoofd huurzaken bij Hendrick de Keyser. Het vergt naar verwachting enkele maanden om het asbest te verwijderen en de vloeren te herstellen. Daarna gaat de vereniging op zoek naar een nieuwe huurder.
Voormalig huurder zit op vinkentouw
Daarbij zit de Stichting Berlagehuis Usquert nu al op het vinkentouw. Die runde na een grootscheepse restauratie in 2011 vier jaar lang een Bouw- en Architectuurcentrum in het pand maar moest het veld ruimen voor een commerciële huurder. Die haakte al na korte tijd af, maar inmiddels stond de asbestkwestie een terugkeer van de stichting in de weg.
Met financiële steun van de gemeente werkt Berlagehuis Usquert nu aan een levensvatbaar ondernemingsplan voor een nieuw Noordelijk Bouw- en Architectuurcentrum. Woordvoerster Heleen de Wit wil daar nog niet op vooruit lopen.
‘Gebouw hopelijk na vakantie weer vrijgegeven’
Zij is echter opgelucht dat er eindelijk een eind komt aan de patstelling. ,,Het zou mooi zijn als het gebouw na de zomervakantie weer vrijgegeven kan worden. Wij werken momenteel aan een architectuur-educatieproject voor het basisonderwijs waarin het Berlagehuis centraal staat. We zouden dat als een soort publieke heropening een eerste keer kunnen draaien.’’

Bron: DVHN.nl

berlage