Renee Doornbusch voor het fietsenrek op het schoolplein Foto Leonie Kort

‘Ik heb net een oud schoolbord verkocht. Dat leverde toch weer vijftig euro op’, vertelt leerkracht Renée Doornbusch van de openbare basisschool in Usquert trots.

De 'Oskerder' school wordt gesloopt en aardbevingsbestendig gemaakt. De plannen en financiering voor het nieuwe gebouw zijn rond, maar voor het schoolplein is weinig budget meer over. ‘We verkopen nu onze oude inboedel om zo geld in te zamelen voor de inrichting van een nieuw schoolplein’, legt Doornbusch uit.

Foto

Komend schooljaar wordt het oude gebouw in etappes gesloopt: eerst de achterkant en dan de voorkant. De klaslokalen die niet direct worden gesloopt kunnen hierdoor in gebruik blijven, ook worden er tijdelijk noodgebouwen neergezet.

Nieuw schoolplein

De school heeft voorkeur voor een groen schoolplein. ‘We denken aan meer struiken, korte wandelpaadjes, een klimboom en misschien iets van een kruidentuin. Maar de aanleg daarvan kost al snel 30.000 euro.’

Vanuit de gemeente en het schoolbestuur is een budget beschikbaar, maar dit is niet voldoende om de plannen voor het groene schoolplein te realiseren. Tafels, stoelen, kasten, kapstokken en sjoelbakken: alles wordt verkocht om de financiering alsnog rond te krijgen.

Foto 1

‘We hebben net een deel van een schrijfmethode verkocht aan een school in Curaçao. Dat is ook wel weer bijzonder. Vanuit verschillende hoeken hebben mensen wel belang bij de spullen’, ziet Doornbusch.

'We worden al echte verkopers'

Tijdens een rondje door de school komt Doornbusch nog meer spullen tegen die verkocht kunnen worden. ‘Ik zet dit oude Aap-Noot-Mies-bord nog even op de foto en het fietsenrek kunnen we ook verkopen.’

Alle spullen worden verkocht via Marktplaats of een bericht op Facebook. Niet alleen Doornbusch, maar ook haar collega’s zijn druk bezig met het inventariseren van de spullen. ‘We hebben er als team ook veel plezier in, we worden al echte verkopers’, grapt ze.

Bron: RTVNoord.nl