De voormalige vuilnisbelt in Usquert
De voormalige vuilnisbelt in Usquert© Google Maps/Streetview

 

De Muur van Emmen en de VAM-Berg in Wijster zijn onderdeel van populaire fietsroutes over voormalige vuilnisbelten. In Usquert willen ze ook zo’n uitdaging voor wielrenners. Gemeentebelangen hoopt dat dit snel waarheid kan worden.

De gemeente Het Hogeland is samen met de provincie Groningen aan het kijken of er een fietspad over de vuilstort van Usquert - ook bekend als de Bult van Tjugchem - gerealiseerd kan worden. Die wordt niet meer gebruikt en er is een definitieve afdeklaag aangebracht.

Gemeentebelangen heeft in het verleden gevraagd naar de toekomstplannen van de vuilnisbelt. ‘Wij zijn blij dat er naar de recreatieve mogelijkheden gekeken wordt’, zegt fractievoorzitter Roelf Torringa, die graag meer duidelijkheid hierover wil.

Mogelijkheden onderzoeken

‘We kunnen nog niet veel melden. Alles is in een pril stadium en er moet nog veel uitgezocht worden. We proberen een fietspad over de bult van Usquert te realiseren en te koppelen aan een bestaande fietsroute. Zodat het voor wielrenners interessant is’, zegt wethouder Theo de Vries (ChristenUnie).

Gemeentebelangen hoopt ook dat er naar meer recreatiemogelijkheden gekeken wordt dan alleen fietsen. ‘Dat wordt meegenomen in het maken van de plannen’, zegt wethouder De Vries.

Mogelijk zonnepanelen op de bult

Naast het fietspad wordt er ook onderzocht of er zonnepanelen geplaatst kunnen worden op de bult. Een aantal verenigde energiecoöperaties heeft aangegeven dat zij deze mogelijkheid willen onderzoeken. De plannen zijn nog in ontwikkeling en omwonenden zullen hierbij betrokken worden. Het is onzeker of er een zonnepark gerealiseerd kan worden omdat er beperkt ruimte is op het elektriciteitsnetwerk in Noord Groningen.

Bron: RTVNoord.nl