In februari waren er in korte tijd enkele aardbevingen in het noorden van de provincie Groningen. Het epicentrum van de bevingen in de nacht van 7 op 8 februari lag in onze gemeente, bij Zandeweer. De eerste had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter, de tweede 3,2. Heel veel inwoners van Eemsmond hebben de bevingen gevoeld en vragen zich af wat de toekomst brengt. Samen met onder anderen Commissaris van de Koningin Max van den Berg en burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum maakt burgemeester Marijke van Beek zich richting verantwoordelijk minister Kamp en de Tweede Kamer voor ook een veilige regio Groningen als het om aardgaswinning gaat. Het overleg met 'Den Haag'is in volle gang.
Schade melden bij de NAM
De bevingen zijn het gevolg van aardgaswinning door de NAM. De NAM vergoedt de schade die ontstaat door de aardbevingen. Als u schade wilt melden, kunt u  terecht op www.namplatform.nl. Of stuur uw melding naar NAM afdeling Grondzaken, Postbus 28000, 9400 HH Assen. De NAM laat alle meldingen onderzoeken door een onafhankelijke deskundige. Wilt u liever iemand van de NAM spreken, dan kunt u bellen met (0592) 369 111. Als u al eens eerder een schade heeft gemeld, kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij NAM.
Tijdelijk meldpunt in gemeentehuis weer gesloten
Op verzoek van onze gemeente opende de NAM maandag 11 februari een tijdelijk meldpunt in het gemeentehuis. Tot en met donderdag 14 februari waren medewerkers van de NAM tussen 16.00 en 19.00 uur aanwezig. Veel inwoners hebben gebruikgemaakt van het meldpunt, maar de belangstelling is inmiddels afgenomen. Wij hebben dan ook samen met de NAM besloten om het meldpunt weer te sluiten. Wilt u schade melden, dan verwijzen wij graag naar de informatie die hierboven staat onder het kopje 'Schade melden bij de NAM'.
Meer over aardbevingen in Nederland
Algemene informatie over de relatie tussen gaswinning en aardbevingen vindt u op www.knmi.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.tcbb.nl.