In de marathon van Berlijn liep Usquerder Richard van der Werff afgelopen zondag naar een eindtijd van 3:35:17. Ongeveer anderhalf uur eerder was de Keniaan Dennis Kimetto binnengekomen in een nieuwe wereldrecord-tijd. Hij was de eerste in de geschiedenis die de 42,195 kilometer had afgelegd in een tijd binnen twee uren en drie minuten: 2:02:57.

Van der Werff, lid van loopgroep Eemsmond Runners uit Uithuizermeeden, had zaterdag al deelgenomen aan een zogenaamde ontbijtloop van zes kilometer. 'Met tienduizend deelnemers dwars door Berlijn, van Charlottenburg naar het Olympiastadion voor een slotronde,' vertelt hij enthousiast. De marathon zelf werd 'een geweldige ervaring. Lekker ontspannen lopen in een wereldstad, tussen duizenden anderen, met veel muziek langs de kant en applaus van een miljoen mensen.'

De veertigduizend inschrijvers troffen tijdens deze eenenveertigste marathon van Berlijn ideale omstandigheden: een heldere hemel, nauwelijks wind tussen de hoge gebouwen en een lekker temperatuurtje. Van der Werff, met negen eerdere marathons en een persoonlijk record van 3:29:01 inmiddels ervaren op de lange afstand, had genoeg in huis om in de eindfase, het stuk na veertig kilometer, zijn hoogste snelheid te lopen. Zijn knappe prestatie maakte van hem de nummer 6.230 van de 28.999 lopers die aan de finish kwamen.

Winnaar Kimetto was de opvolger van zijn landgenoot Wilson Kipsang, die het vorige wereldrecord een jaar eerder gevestigd had, ook in Berlijn.

 

20141001-persberichtMarathonBerlijn-foto-RichardvdrWerff