LAUWERSOOG – Zondagmiddag is de 15-jarige Rick Baar uit Usquert de winnaar geworden op de sliksledewedstrijd op Lauwersoog. In een wedstrijdveld van acht deelnemers had Rick de snelste tijd van 1.40 min. Al vele honderden jaren geleden maakten ambachtelijke wadvissers er gebruik van: de slikslede. Al sleeënd over het slik verplaatsten ze zich snel over het drooggevallen wad om fuiken leeg te halen. Piet Kolthof, bijgenaamd Pie Tidde uit Hongerige Wolf , was de laatste traditionele visser die de slikslede, ook wel kraite genoemd, gebruikte in de Dollard.

Zijn vriend en visserman Karel Vaszlovszky uit Winsum (Gr.) nam de sliksleden van Piet over en besloot ze historisch verantwoord na te bouwen met het idee dat ze ook nu nog goed inzetbaar zijn bij sommige vormen van traditionele Wadkustvisserij zoals vissen met staande netten, kubben en fuiken. Om de slikslede weer onder de aandacht te brengen, organiseerde proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog een sliksledewedstrijd.

De slikslede bestaat uit een vlakke houten bodem met daarop een houten frame als handgreep. Met de knie knielt de bestuurder in een speciale kniesteun en met het andere been zet hij of zij af in de modder. De vlakke onderkant zorgt ervoor dat de slee niet wegzakt en met een goede gang over het slik glijdt.

Bron: http://www.rtvnof.nl/

20141005-JB-Slikslee-024-1024x576