Op 23 en 24 september 2017 zal het wandelevenement "Tocht om de Noord" weer plaats vinden.
Het thema dit jaar is "De kracht van het water" in verband met de Kerstvloed van 1717, dit jaar 300 jaar geleden.
De route gaat op 24 september door Usquert, vanaf Warffum gaat de route via de vuilstort, voorbij de boerderij van Gramsbergen linksaf naar de Binnenweg, bij de voormalige brandweerkazerne de Wadwerderweg op, Raadhuisstraat, door de molen heen, dan via het Outdoor Fitness Park de achteringang van het Dorpshuis in en aan de voorzijde er weer uit, dan via de Torenstraat de Kerk in en aan de achterzijde er weer uit, daarna over de Streeksterweg naar Uithuizen waar het eindpunt is.
De organisatie van de Tocht om de Noord zoekt mensen die de doorkomst van de vele wandelaars door de dorpen willen regelen.
Hierbij valt te denken aan in ieder geval de EHBO post waar men o.a. blaren kan prikken, een theaterstuk over de strijd met het water, muziek, horeca van café en Dorpshuis, Decorstukken, verhalen over die tijd, enz. enz.  Verder aangepaste kleding, historische streekproducten of andere volksgebruiken.
Om het dorp Usquert te promoten zou het mooi zijn om het één en ander te organiseren, b.v. een optreden van muziekvereniging Boreas, Zielrietzangers, een stuk van toneelvereniging KNA, en show van de gymnastiek vereniging, een demonstratie in het Outdoor Fitness Park, iets te organiseren door de basisschool in het kader van de stormvloed, verder langs de route op diverse plaatsen een optreden van een muziekband, Accordion muziek en/of andere
muziek instrumenten.
Het maximum aantal deelnemers aan de Tocht om de Noord is dir jaar 5000 personen.
De start van de 40 km tocht is die dag om 6.30 uur in Zoutkamp, verder kan men 25 km. en 15 km. wandelen, maar voor iedereen is de finish in Uithuizen.
Graag roepen we alle verenigingen en/of belangstellenden op om mee te werken zodat alle wandelaars van de Tocht om de Noord nog langs zullen zeggen met hoeveel plezier ze door Usquert zijn gelopen.
We nodigen daarom alle verenigingen en verdere belangstellenden graag uit om hierover te spreken op dinsdagavond 30 mei om 20.00 uur in het Dorpshuis in Usquert.
M.vr.gr.,
Jacob Jansen en Willem Huizenga

tocht om de noord