Als je de krant leest of naar de regionale radio luistert, is het je vast opgevallen. Er zijn steeds meer lokale projecten om ons heen voor en door bewoners. Zo start er in Loppersum binnenkort een zorgcoöperatie, woningisolatie pakken ze in Warffum gezamenlijk aan en in Den Andel heeft een groep inwoners een dorpsmoestuin aangelegd. En Middelstum en Mensingeweer hebben energiecoöperaties gerund door dorpsbewoners. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele projecten die momenteel ontstaan. Projecten die twee dingen gemeen hebben:

  • o ze komen de leefbaarheid van het dorp ten goede
  • o ze worden door bewoners opgepakt en uitgevoerd.

Kan dit ook in Usquert?

Ja. De provincie Groningen stelt namelijk geld beschikbaar voor dit soort leefbaarheidsprojecten. In de vorm van fondsen en subsidies. Het geld is bedoeld voor projecten die de aardbevingsproblematiek aanpakken of de krimp. Of de uitvoering van sociaal beleid en eerdergenoemde leefbaarheidsprogramma’s. Ook Usquert kan hier gebruik van maken.

Wij denken dat we als dorp behoefte hebben aan initiatieven die de leefbaarheid van Usquert op termijn goed kunnen ondersteunen. Wij kunnen die projecten als Vereniging voor Dorpsbelangen niet allemaal zelf oppakken en uitvoeren. Dat doen we graag samen met jou.

Hoe werkt zo’n leefbaarheidsproject?

Daar komt best veel bij kijken, er moet aan veel dingen worden gedacht. Wij hebben dorpsgenoot Annemarieke Aarts gevraagd ons hierbij te helpen. Haar bedrijf Bureau van waarde begeleidt veel van dit soort projecten. Wij huren Annemarieke in met de subsidie die we daarvoor hebben gekregen van het Leefbaarheidsloket en van de provincie Groningen. Hier beginnen we mee:

  1. Ophalen ideeën tijdens de zomermaanden

De komende maanden gaan we bij allerlei clubs en verenigingen langs in Usquert. En bij de school, de huisarts en de Delthe. Vertel ons jullie wensen, behoeften en ideeën om ons dorp ook in de toekomst een fijne plek te houden om te wonen en met elkaar te leven. Geen idee is te gek.

  1. Ideeën verbinden aan de regionale mogelijkheden

Al die wensen, behoeften en ideeën brengen we met elkaar in verbinding en koppelen we aan de mogelijkheden die daar in de regio voor zijn. Daarvoor organiseren we in oktober een grote dorpsavond. We hopen daar natuurlijk alle Oskerders te zien!

Usquert is een geweldig dorp, met een hoop activiteiten en evenementen. De beroemde Oskerder kermis, Rondom de Bult, Monumentaal Usquert, de 5 mei braderie en de Kinderspeelweek: allemaal georganiseerd door en voor het dorp. Stuk voor stuk mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van tientallen vrijwilligers. Wij hopen dat die energie ook ingezet kan worden in leefbaarheidsprojecten voor ons dorp.

Heb je vragen over de leefbaarheidprojecten? Of heb je nu al ideeën die je graag met ons wilt delen? Neem dan contact op met Annemarieke Aarts. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06-21409142.

De Vereniging voor Dorpsbelangen