Landelijk Veranderlijk in Usquert, over hoe je je eigen omgeving kunt lezen als een geschiedenisboek  

De kinderen van groep 7 en 8 verdiepen zich momenteel in de geschiedenis van hun prachtige omgeving door goed te kijken naar het landschap en daar vragen over te stellen. Hoe had het landschap hier er uit gezien zonder dijken, hoe zijn de wierden gemaakt, waarom heet Kloosterwijtwerd kloosterwijtwerd terwijl er een huis staat en zo meer. Dit doen ze omdat ze bezig zijn met het project Landelijk Veranderlijk. Op school vinden wij het van groot belang om het woongebied van onze leerlingen positief op de kaart te zetten en de kinderen zich betrokken te laten voelen bij het gebied waarin zij wonen. 

Landelijk Veranderlijk is een project van TOF Media uit Groningen en laat de kinderen hun eigen omgeving zien als een geschiedenisboek. Het project richt zich op het waarderen van het landelijk gebied als een historisch gegroeid, altijd aan verandering onderhevig fenomeen. Hoe het landschap verandert, door de eeuwen heen. 
Veranderingen roepen regelmatig weerstand op. Door het landelijk gebied echter te verkennen als historisch veranderlijk fenomeen, ontstaat een ruimere blik en nieuwe waardering voor het gebied.

Woensdag 4 oktober ging het project in Usquert van start met een workshop fotografie (zie foto). Vervolgens hebben de kinderen bijzondere plekken waarbij ze een vraag hadden, gefotografeerd. Vervolgens wordt het antwoord op die vraag gezocht bij experts uit de omgeving. In dit geval bij enthousiaste dorpsbewoners Jaap Nienhuis en Jan Zuidema. Deze heren hebben de kinderen op maandag 9 oktober meegenomen naar de bijzondere plekken waar veel te zien valt over de geschiedenis, zoals de wierde van Helwerd, Kloosterwijtwerd en Noordpolderzijl. Op deze manier zijn de kinderen veel te weten gekomen over de geschiedenis van hun dorp. Bij de verhalen van de experts maken ze animaties (woensdag 11 oktober). Verder zoeken de leerlingen naar aanvullende informatie op het internet en ze gaan naar de Groninger archieven (dinsdag 10 oktober). Ook krijgen ze in een workshop “Bouwen aan de toekomst” een beeld van hun idee op wonen in de toekomst (dinsdag 17 oktober). Tot slot worden de experts voor de camera geïnterviewd. Dit alles resulteert in een korte documentaire.

Het project wordt afgerond met een expositie en de première van de gemaakte documentaire op donderdag 19 oktober om 19.00 uur in de middenruimte van OBS Usquert. Het hele dorp is welkom! De openingshandeling wordt verricht door wethouder Harald Bouman. De film en de making of van het project zijn terug te zien op de site www.landelijkveranderlijk.nl

Hartelijke groeten,

Mariska Franken en Lizanne Groeneweg

obs
Onder toeziend oog van zijn klasgenoten maakt Max een foto van de sluis bij Noordpolderzijl.