USQUERT/LEER – Vrijdagavond was het dan eindelijk zover, Giorgi, David en Nikky Goguadze, samen in één elftal: VFL Germania Leer. Hun inbreng was aanzienlijk in de gewonnen derby tegen Tura 07 Westrhauderfehn. De harde kern van Germania is blij met de Usqwerders en scandeerde dan ook meerdere malen “Go-Gu-Ad-Ze!”

De wedstrijd is nog geen tien minuten aan de gang, stand 2-0. De 1-0 valt al na drie minuten. Giorgi bereikt de diepgaande Nikky, die de doelman omspeelt en binnenschiet. Amper 5 minuten later is het David die Giorgi aan de rechterkant aan het werk zet. De voorzet van Giorgi beland via een stuit bij de inlopende Nikky. Met het hoofd maakt hij z’n tweede treffer. Na rust maakte de jongste Goguadze z’n derde treffer in het Hoheellern-Stadion en zorgt met z’n hattrick voor een prima seizoenstart van VFL Germania Leer in de Bezirksliga, te vergelijken met de tweede klasse in Nederland.

Jetzt geht’s los: Giorgio (15), David (3) en Nikky (16)

Trainer Michael Zuidema – hij heeft Nederlandse voorouders – liet vooraf al weten blij te zijn met z’n drie Georgische aanwinsten uit Nederland. Voor VFL Germania zijn het prima versterkingen. Vooral hun fysiek en de winnaarsmentaliteit spreekt de trainer erg aan: “Fantastische jongens om erbij te hebben.”

Viboa/vv Winsum

Alle drie de broers hebben ook een Viboa-verleden. Zo kwamen Giorgi (25) en David (21) uit voor de hoofdmacht van de vereniging die, na de fusie met VV Hunsingo, nu vv Winsum heet. Nikky verliet de club na zijn B-junioren periode. Hij ging naar de A-jeugd (JO-19)van Be Quick 1887 in Groningen. Het afgelopen seizoen speelden Georgi en David voor zondag tweedeklasser SC Stadspark, waarmee via de nacompetitie promotie werd afgedwongen. Nicky speelde een eindje verderop bij PKC ’83, dat in de 1e klasse van het zaterdagvoetbal uitkomt.

Nadat de oudste Goguadze had aangegeven naar VFL Germania Leer te verkassen, volgden David en Nikky hun broer. Daarmee kwam een droom uit: samen in één elftal.

Kacha Goguadze

Vader Kacha is trots op z’n zoons, die de voetbalgenen van hem mee hebben gekregen. Immers, hij was in z’n vaderland Georgië speler van Dinamo Tblisi. In 1997 kwam hij naar Nederland, vroeg asiel aan en kwam in Friesland terecht. In die periode mocht hij een paar trainingen meedoen bij SC Heerenveen. Hij maakte indruk tussen spelers als Radoslav Samardžić en een jonge Ruud van Nistelrooij en trainer Foppe de Haan wilde hem er graag bij hebben, alleen werd de vastgestelde salaris voor een speler van buiten de EU – destijds zo’n 350.000 gulden – een spelbreker. Via omzwervingen langs diverse AZC’s kwam de familie Goguadze op 29 december 1999 in Usquert terecht. Daar groeiden de kinderen op, meer op het voetbalveld dan in huis. Het voetbalvirus – het schijnt zelfs dat de verloskundige bij de bevallingen eerst een bal moest verwijderen, alvorens het hoofdje te kunnen pakken – zat al voor de geboorte in het bloed.

Ook de vechtlust: de beste willen zijn, alles uit de kast halen bleek al vroeg aanwezig. En dat is er nog steeds. In Duitsland zijn ze waarschijnlijk op hun plek, al lijkt het erop dat er na de winterstop nog maar twee Goguadzes over zijn in Leer. Nikky kan dan naar de amateurtak van het uit de Bundesliga gedegradeerde SV Werder Bremen. In de stad aan de Wezer is al een woning en werk in de sportschool van de 2. Bundesligaclub geregeld voor de jongste Goguadze.

Nikky Goguadze, ‘Man of the Match’, heeft zojuist de 1-0 gemaakt tegen TuRa 07

Dinsdagavond 14 augustus, waren de broers te zien op RTV Noord. Reportage van Henk Elderman.

Bekijk hier de reportage van RTVNOORD: https://www.rtvnoord.nl/media/64590/De-parels-van-Tblisi-willen-snel-hogerop

Bron: winsum.nieuws.nl en RTVNoord