De Vereniging van Dorpsbelangen Usquert houdt zaterdag 8 en zondag 9 september alweer voor de zevende maal Monumentaal Usquert. Gedurende dit weekend wordt de bezoekers van 11 tot 17 uur een uitgebreid en verrassend programma geboden: open huizen en tuinen bieden exposities, muziek, poëzie, antiek en curiosa en meer. Liggend op een wierde biedt Usquert met zijn monumentale en karakteristieke panden een prachtig decor voor de vele activiteiten.

Deze editie zijn er een groot aantal beeldende kunstenaars die exposeren in de deelnemende panden en tuinen. Daaronder zijn vele gevestigde namen, maar ook bieden jong talent krijgt een podium. De kunstenaars zijn zelf aanwezig zodat de bezoekers de gelegenheid hebben ze te ontmoeten en meer over hun werkwijze te horen. Beide dagen is er een gevarieerd en wisselend aanbod van optredende dichters, vertellers en muzikanten, die men kan beluisteren in huizen, tuinen en op terrassen. Antiek- en curiosazaken en antiquariaten hebben ook een plek gekregen, de historische molen Eva viert dit jaar haar 200-jarig jubileum met een bijzonder programma.

In het Gemeentelijk Verzorgingsgesticht is een kleurrijke expositie van Chinese klederdracht waarbij speciale aandacht is voor de diverse textieltechnieken om de klederdracht te versieren. Deze textieltechnieken worden tijdens de expositie ook gedemonstreerd. De Petrus en Pauluskerk, midden op de wierde van Usquert, biedt beide dagen een uniek programma. Op zaterdag treedt Jan Veldman op, dit jaar vanwege zijn verdiensten voor de Groninger taal en cultuur onderscheiden met de K. ter Laanprijs. Zondag is de première van het muziekstuk Angela Cona, waarin feit en fictie rond een operaster uit de vorige eeuw uit Usquert worden verweven.

Monumentaal Usquert is verspreid over ruim 30 locaties, alles is goed te doen per voet. Maar men kan ook gebruik maken van de historische bus, die regelmatig een ronde rijdt langs de deelnemende locaties. Uitgebreide informatie over het programma, de deelnemers en locaties is te vinden op de website van Monumentaal Usquert www.monumentaalusquert.nl

Bron: noorderkrant.nl

monumentaal usquert