Er is een oplossing in zicht voor de asbestvloer die het monumentale Berlagehuis in Usquert nu al meer dan twee jaar op slot houdt.

De gemeente Eemsmond weigerde tot dusver een sloopvergunning om de vloerdelen waar de mogelijk kankerverwekkende stof is aangetroffen te vervangen. Dat was inzet van een slepende rechtzaak met de eigenaar van het gebouw, Vereniging Hendrick de Keyser.

Cementgietvloer mag toch

De partijen hebben nu afgesproken dat de vloer toch mag worden vervangen door een cementgietvloer met dezelfde kleuren en uitstraling. Eerder adviseerde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de gemeente daar geen toestemming voor te verlenen omdat de oorspronkelijke vloer onlosmakelijk onderdeel zou van het ontwerp van architect Hendrik Berlage uit 1929.

Waarschijnlijk kan het Berlagehuis volgend jaar weer open na vervanging van de asbestvloer. Zowel wethouder Harrie Sienot van Eemsmond als Hendrick de Keyser zijn blij dat er een eind komt aan de patstelling rond het monument.

Nieuwe kantoorhuurder gezocht

Als het gezondheidsrisico is verholpen durft de eigenaar het pand te heropenen. Ze zoekt daarvoor nu een kantoorhuurder.

Bron: DVHN.nl

berlage