In een populier bij een boerderij in Usquert groeien enkele maretakken. En dat is heel bijzonder, zegt projectleider Albert-Erik de Winter van Landschapsbeheer Groningen.
Albert-Erik de Winter, projectleider ecologie bij Landschapsbeheer Groningen, werd een tijdje geleden geattendeerd op de aanwezigheid van maretak in Noord-Groningen. ,,Ik ben meteen gaan kijken, want een maretak is wel iets bijzonders. Ik dacht zelfs dat ze vrijwel niet voorkomen in dit deel van het land. In Nederland ken ik ze alleen uit fruitbomen en populieren in Zuid-Limburg. Ook in Wallonië en Noord-Frankrijk zie ik ze altijd, maar niet in Noord-Nederland.’’
Een soort vogelnest
Een maretak is een groenblijvende, half parasitaire plant. Op enige afstand lijkt hij nog het meest op een vogelnest. Hij leeft op bomen. Voor zijn voedingsstoffen is hij afhankelijk van zijn gastheer.
De maretak wordt ook wel vogellijm (door de kleverige zaden) of mistel genoemd. Soms wordt de Engelse naam mistletoe gebruikt. Sinds 2017 is de maretak overigens niet meer beschermd in ons land. De plant wordt hier inmiddels op bescheiden schaal gekweekt.
Meest noordelijke in ons land
De maretak op het erf in Usquert, de meest noordelijke in ons land, doet het goed. ,,Hij heeft zich recent zelfs uitgebreid. Er zitten er nu al twee in de populier. En in een populier 200 meter zuidelijker groeien zelfs drie exemplaren. In totaal zijn er dus vijf stuks.’’
Volgens De Winter zijn de enige andere bekende groeiplaatsen van de maretak in Groningen De Hortus in Haren en een locatie in het Westerkwartier. Hoe de plant in Usquert is terechtgekomen, is onduidelijk.
,,Het is wel bekend dat maretakken een voorkeur hebben voor gebieden met een kalkrijke bodem. Misschien dat dat een rol speelt op de groeiplek in Usquert’’, denkt De Winter.
Vruchtbaarheid
De maretak wordt in grote delen van Europa tijdens feestdagen als versiering opgehangen. Een bekend gebruik in het verleden was dat wanneer twee mensen onder de maretak stonden, ze elkaar mochten kussen.
Bij de Kelten en Germanen was de plant heilig en speelde hij een belangrijke rol bij vruchtbaarheid. Ook zouden maretakken heksen verdrijven. Volgens de Romeinse letterkundige en chroniqueur Plinius de Oudere sneden druïden met een gouden sikkel de maretak af om hem vervolgens te offeren aan de hogere machten.

Bron: DVHN.nl

maretak